Mobiel betalen

Mobiel betalen:

Mobiel betalen is ‘hot’ en er wordt veel over geschreven. In de nabije toekomst zullen we met zijn allen gaan betalen met onze smartphones net zoals we nu massaal contactloos betalen aan het adopteren zijn.

Op het gebied van mobiel betalen zijn er op het moment verschillende partijen actief. De traditionele partijen zoals de grote Nederlandse banken: ING en Rabo Bank zijn allebei live met hun eigen betaal app die los staat van de mobiel bankieren App. Anderen zoals ABN AMRO en SNS Bank zullen binnenkort volgen.

Om deze wallets te gebruiken voor mobiel betalen heb je een betaalrekening nodig bij een van de banken en moet je beschikken over een telefoon met NFC en Android 4.4 en hoger. Bij Rabo ben je er dan nog niet want deze oplossing is alleen geschikt voor bepaalde smartphones Samsung Note 3, Galaxy S4, S6 en S6 edge. Heb je niet zo’n smartphone dan heb je een abonnement van KPN nodig en moet je een nieuwe SIM plaatsen. Nog best wat rompslomp dus.

Bij ING is het eenvoudiger en kan je aan de slag als je een smartphone hebt met NFC en Android 4.4. Ook het inschrijven gaat heel gemakkelijk en is zelfs zonder fysieke pinpas te regelen. De verificatie verloopt namelijk via de mobiel bankieren app van ING. Heel mooi gedaan.

Het mobiel betalen werkt eenvoudig en vergelijkbaar met je contactloze pinpas. Voor bedragen onder de € 25 hou je je telefoon tegen de terminal aan en de betaling is gedaan. Afhankelijk van de instellingen van de bank vraagt de terminal af en toe om een pincode en moet de telefoon wel of niet ‘unlocked’ zijn. Je ziet je laatste transacties in de App maar voor het hele overzicht moet je de mobiel bankieren app openen. Bij grotere bedragen geef je eerst je pincode in of betaal je met een ‘dubbele tap’: Tappen – pincode ingeven – tappen ter bevestiging.

Voorlopig zijn deze wallets gesloten en kan je geen andere pinpassen of creditcards van andere partijen opnemen.

Naast de Nederlandse banken zijn er de grote technologie bedrijven zoals Samsung, Apple en Google die een internationale oplossing hebben gebouwd en nu aan het uitrollen zijn in Europa.

Samsung Pay:

Samsung heeft deze oplossing vorig jaar gelanceerd in Korea en de Verenigde Staten en is standaard geplaatst op de nieuwste smartphones zoals de S7 en de S7 edge. Om gebruik te maken van Samsung Pay moet je een Samsung smartphone hebben zoals de S6, S6 edge en S7 en S7 edge en moet je bank zich hebben aangesloten bij Samsung Pay. Vervolgens kan je eenvoudig aanmelden en je betaal- en loyaltykaarten opnemen in Samsung Pay. Samsung Pay werkt op alle terminals (niet alleen NFC) en geeft daarmee het grootste bereik om te betalen. Om te betalen maak je een simpele veegbeweging naar boven in welke modus dan ook en je kaarten komen te voorschijn. Je scanned je vingerafdruk en je houdt je smartphone tegen de terminal en je hebt betaald voor kleine en grote bedragen. Je kan je laatste 30 transacties terug zien in de App. Samsung is binnenkort ook beschikbaar in Engeland en Spanje. Andere landen volgen snel.

Samsung Pay zal ook beschikbaar komen voor online betalen en betalingen in een App.

Apple Pay:

Bij Apple werkt het net even anders want met een iphone kan je alleen maar betalen als je gebruik maakt van Apple Pay. Apple houdt de iphone namelijk gesloten voor andere wallets. Om gebruik te maken van Apple Pay heb je een Iphone 6 of hoger nodig en moet je bank zich hebben aangesloten op Apple Pay. Ook hier is registratie eenvoudig door je creditcard te scannen of je creditcard van itunes te gebruiken. Het betalen werkt eenvoudig door je iphone tegen de terminal aan te houden en je vingerafdruk te scannen op de thuisknop.

Apple Pay is aan het uitrollen in Europa en beschikbaar in Engeland.

Apple Pay is ook beschikbaar voor betalingen binnen apps en binnenkort ook op websites net als iDEAL.

Android Pay:

Als laatste in het rijtje kan je binnenkort ook Android Pay verwachten. Android Pay is beschikbaar voor nfc smartphones met Android 5.0 (lollypop) en hoger en werkt net als de andere wallets op NFC terminals.

Android Pay is ook beschikbaar binnen Apps en online op websites.

Kassa en mobiel pinnen op je tablet en smartphone:

Ben je meer op zoek naar informatie over het mobiel accepteren van betaling dan is dat ook mogelijk. Je kan namelijk nu ook debitcard en creditcard betalingen accepteren met je tablet en smartphone. Lees meer over de mobiele kassa