Online incasso, machtiging en acceptgiro

Online incasso: wat is een online automatische incasso / eenmalige machtiging / acceptgiro?

bij een online incasso hoeft de klant alleen zijn of haar bankrekeningnummer en naam die bij de rekening hoort in te geven en akkoord te gaan. Als de bankrekening en naam bij elkaar horen dan wordt het bedrag automatisch van de bankrekening afgeschreven. Dit proces is vrijwel gelijk aan het veel toegepaste offline variant. De meeste Payment Service Providers bieden de mogelijkheid van eenmalige incasso/machtiging aan via hun internetkassa.

Kenmerken en voordelen:

  • Veilig en vertrouwde betaalmethode
  • Snelle transactie door ingeven van rekeningnummer en naam
  • Volledige dekking omdat iedereen een bankrekening heeft
  • Vertrouwde methode ivm veel toegepaste offline variant
  • Relatief goedkoop

Nadelen:

  • Geen gegarandeerde betaling (klant kan de betaling storneren)

Recurring Payments: abonnementen en doorlopende bedragen incasseren

Steeds meer (online-) business modellen gaan uit van terugkerende betalingen voor abonnementen en levering van diensten en goederen. Denk bijvoorbeeld aan Bloomon (Bloemen), Hello Fresh (boodschappen) maar ook abonnementen voor sportscholen.

Dit worden ook wel ‘recurring payments’ genoemd en de online SEPA incasso is daar heel geschikt voor. Er zijn verschillende gespecialiseerde bedrijven ontstaan die zich vooral richten op het verwerken van die herhaal aankopen en abonnementen. Deze bedrijven onderscheiden zich van de reguliere banken doordat ze veel meer faciliteiten aanbieden rond het beheer van de incasso en storno’s.

Enkele voorbeelden van die faciliteiten:

e-Mandate: De meest partijen bieden bijvoorbeeld een e-Mandate aan en dat regelt bij een eerste betaling direct de doorlopende machtiging voor de incasso’s van de opvolgende periodes. Dit alles online en zonder handtekening.

Automatisch opvolging van storno’s: In het online overzicht kan je je klanten beheren en bij een storno direct vanuit je online omgeving een reminder sturen met een betaallink zodat je klant eenvoudig alsnog de betaling kan voldoen en jij dit kan volgen. Dit leid tot beter betaalgedrag en dus meer inkomsten.

We hebben deze bedrijven netjes en helder voor je op een rij gezet zodat je ze kan vergelijken:

Vergelijk Recurring Payments aanbieders

 

online incasso