AliPay

AliPay

AliPay

 

 

 

AliPay is een van de meest gebruikte betaalmethodes in China. De betaalmethode is ontwikkelt door Alibaba en dat is de internet reus van China. Honderden miljoenen Chinezen betalen dagelijks via de app in winkels, online en in apps. Ze maken niet of nauwelijks gebruik van bankpassen of creditcards. De Chinezen zijn in 9 jaar tijd van contant geld over gegaan naar mobiel betalen op basis van QR codes. Daarmee zijn ze de koplopers in de wereld op het gebied van mobiel betalen.

Hoe werkt AliPay?

Verkopers nemen een account van AliPay en kunnen met de applicatie betalingen aanmaken met een QR code. De QR code kan je printen of op een scherm laten zien. Consumenten kunnen vanuit hun app de QR code scannen en direct de betaling goedkeuren. Het bedrag wordt betaald vanaf de gekoppelde bankrekening of creditcard van de consument. Zowel de koper als verkoper zien in hun app dat de betaling is geslaagd. De verkopende partij ontvangt enkele dagen later zijn geld op zijn gekoppelde rekening.

Als je als ondernemers actief bent in de toeristen industrie en Chinese toeristen bedient dan is het verstandig Alipay als betaalmethode aan te bieden. Chinese toeristen geven namelijk veel geld uit op hun reizen en willen het liefst op hun bekende manier betalen net als thuis. Bovendien kan iedereen direct en makkelijk bij je betalen voor kleine en grote uitgaven.

De kosten zijn lager dan het accepteren van Chinese creditcards. De kosten voor het accepteren van creditcards uit China kan al snel oplopen tot 3% en AliPay of WeChat Pay kost ongeveer 1,5% + € 0,15 per transactie.

Gebruikers van deze betaalapps kunnen in de app zien welke bedrijven zijn aangesloten en op die manier krijg je als ondernemer gratis promotie onder Chinese toeristen.

Op Schiphol en de Bijenkorf kunnen Chinese toeristen al betalen met deze betaalmethodes. Deze betaalmethodes zijn niet alleen voor grote bedrijven en kan je als kleine ondernemer ook inzetten. In Nederland regel je AliPay via Pay