PayPal lanceert wallet

Bij PayPal hebben we een duidelijke visie op de toekomst van betalen. Deze is dat je altijd en overal, gemakkelijk en veilig moet kunnen betalen. Tijdens South By South West (SXSW), het grootste showcasefestival ter wereld, hebben we gisteren een sneak preview gegeven van wat volgens de toekomst van betalen is, de digitale portemonnee. Wat is er zo nieuw aan deze ‘digital wallet’? Het is voor het eerst in onze 13-jarige geschiedenis dat we onze architectuur volledig hebben aangepast aan de veranderende manier waarop we tegenwoordig winkelen, ook wel bekend als multi-channel shoppen.

Dit betekent dat je dingen met je geld kunt doen die tot voor kort niet mogelijk waren. De PayPal portemonnee is namelijk niet alleen mobiel, hij is digitaal. Wat kun je hier binnenkort al mee?
. Het scheiden van de aankoop en de betaling: Hoe werkt dat? Je koopt iets in een winkel, neemt het mee naar huis en besluit later hoe je het wilt betalen. PayPal is de enige die je 5 tot 7 dagen de tijd biedt om te bepalen hoe je wilt betalen.
. Je kunt wisselen van de ene naar de andere betaalwijze (bijvoorbeeld bank of creditcard)
. Je kunt in termijnen betalen
. Je kunt verschillende vormen van ‘geld’ inzetten (bijvoorbeeld cadeaubonnen, airmiles, loyalty-punten)
. Persoonlijke lijsten: Producten zoeken, prijzen vergelijken en verlanglijsten aanmaken voor verschillende doeleinden.
. Korting: De PayPal portemonnee vindt allerlei aanbiedingen en kortingsbonnen voor je van producten die op je persoonlijke verlanglijst staan, zodra je een winkel binnenkomt. Zo vergeet je nooit meer een kortingsbon.
. Aankoopregels: Je kunt speciale regels voor je uitgaven aanmaken om bijvoorbeeld te sparen voor een reis, of maximale uitgaven of specifieke betaalmethodes per winkel vastleggen, zonder dat je een nieuwe bankrekening of een nieuwe creditcard hoeft te openen.

Hoe handig is dit in je dagelijks leven? Hieronder een paar voorbeelden:

. Stel je wilt 10.000 loyalty punten combineren met een kadobon van 100 euro voor het betalen van een nieuwe tv. Op dit moment is dit niet mogelijk, met de nieuwe PayPal portemonnee wel.
. Je wilt je geld toewijzen aan verschillende doeleinden, bijvoorbeeld voor boodschappen, reizen of uitgaan. Bij de kassa wordt vervolgens automatisch geld uit het juiste potje gehaald.
. Soms wil je iets in termijnen betalen, maar liever niet op krediet kopen. Als je met PayPal betaalt, krijgt de winkelier vooraf betaald via PayPal. Jouw geld wordt vervolgens in gelijke termijnen afgeschreven. Zo flexibel met je eigen geld omgaan was nog niet eerder mogelijk.

De PayPal Portemonnee gaat dus verder dan het vervangen van een betaalkaart door een mobiele telefoon. We herdefiniëren het begrip ‘geld’, zodat we er meer mee kunnen. Deze voorbeelden zijn slechts het begin. Het volgende filmpje laat zien wat er binnenkort nog meer mogelijk is.

http://www.youtube.com/watch?v=V7q1jx8mYi8

Alles wat je in het filmpje ziet, zal de komende 12 maanden stap voor stap worden uitgerold. Daarmee starten we al eind mei 2012 in verschillende landen. Nederland moet nog even wachten, maar ook hier werken we hard aan het bouwen van alle mogelijkheden. We hebben het dus niet meer over een mogelijk toekomstscenario. Nee, alles wat je in het filmpje ziet, wordt gebouwd ‘as we speak’. De toekomst van betalen begint in 2012, niet in 2030!