SoftPOS de volgende stap in Mobile Point of Sale (mPOS)

Enkele jaren geleden deed mPOS haar intrede in de Nederlandse markt met kleine pinaparaatjes die verbonden zijn met kassa apps. mPOS blijkt een mooie oplossing voor kleinere ondernemers die tegen betaalbare kosten en met een beperkte investering nu kaartbetalingen kunnen accepteren. De volgende stap is SoftPOS.

Eerder moesten kleine ondernemers hoge kosten betalen en flink investeren om hun klanten te laten pinnen of kiezen voor contant geld en facturen. Dat is niet meer van deze tijd en gelukkig zie je steeds meer betaalbare oplossingen voor het accepteren van pinnen en creditcards. De maakt het betaalverkeer betrouwbaarder, veiliger en goedkoper. Ondernemers profiteren van lager kosten en meer omzet.

Na mPOS lijkt de technologie, betaalschema’s Mastercard en Visa nu een volgende stap te maken naar SoftPOS of Pin on Mobile.

SoftPOS is een betaalmogelijkheid die direct kaart betalingen accepteert op een mobiele telefoon of tablet met een speciale app. Deze oplossing zal het gebruik van een pinapparaat overbodig maken en een grote kostencomponent uit het betaalsysteem laten verdwijnen. Dat klinkt natuurlijk fantastisch maar we zijn nog niet zover. Op het moment draaien er verschillende pilots waaronder eentje met Samsung en Visa in Polen en van Mobeewave in Canada.

Dat zijn nog pilots met beperkingen omdat er nog geen goede regels zijn opgesteld om betalingen van meer dan € 25 af te ronden. Dat is namelijk de grens voor een contactloze betaling waarbij geen pincode verificatie nodig is. Bij bedragen boven de € 25 is een pincode verificatie nodig en die mag je nog niet op een telefoon ingeven volgens de regels van de betaalschema’s Mastercard en Visa. In de huidige systemen geef de kaarthouder een pincode in op de pinreader.

Het zal nog wel een paar maanden of wellicht jaren gaan duren voordat dit helemaal is opgelost maar we kunnen ons wel gaan opmaken voor de volgende disruptie in de betaalwereld waarbij de pinapparaten in het gedrang gaan komen.

SoftPOS