Bancontact aanvragen: de beste betaalmethode voor Belgische klanten in je webshop
Wist je dat Bancontact in België de meest gebruikte online betaalmethode is? In deze blog alles over het voordelig accepteren en Bancontact aanvragen voor je webshop.
Bancontact aanvragen en het iDeal van België
Waar we in Nederland doorgaans online betalen met iDeal doen de Belgen dat met Bancontact. Deze betaalmethode (voorheen bekend als Mister Cash) is de Belgische marktleider op het gebied van elektronische betalingen. Net als bij iDeal hebben veel Belgische banken Bancontact geïntegreerd in hun bank app waardoor klanten binnen hun eigen bankomgeving betalingen kunnen doen.
Dit maakt dat Bancontact aanvragen belangrijk is voor je Belgische klanten. In deze blog kijken we naar de verschillen tussen iDeal en Bancontact en kijken we hoe je voordelig Bancontact kunt accepteren in je webshop.
Verschil tussen Bancontact aanvragen en iDeal
Het grootste verschil tussen Bancontact en iDeal is dat Bancontact een echt betaalschema is. Elke betaalchip (vaak een pinpas maar het kan ook een app zijn op je telefoon) heeft een betaalschema nodig. Bekende betaalschema’s zijn Visa en Mastercard en in Nederland betalen we veel met Maestro.
Bij Belgische betaalpassen staat er dus vaak Bancontact op de pas. Dit betekend dat Bancontact niet alleen zoals iDeal online betalingen kan afhandelen maar ook fysieke betalingen afhandelt in bijvoorbeeld winkels. In feite is Bancontact aanvragen daarmee nog efficiënter en betrouwbaarder dan iDeal maar online betalen werkt grotendeels vergelijkbaar.
De kracht van Bancontact en iDeal
De kracht van zowel Bancontact als iDeal is dat consumenten betalen via hun eigen vertrouwde bankomgeving. Dit zorgt ervoor dat betaling veilig verlopen maar minstens net zo belangrijk, dat het voor de consument laagdrempelig is om te betalen.
Daarbij zijn Bancontact en iDeal eigenlijk slechts een soort tussenpersoon tussen de bank van de consument en de betalingsprovider van de webshop. Ze helpen de consument een betaling op te starten bij hun eigen bank en koppelen terug aan de webshop of de betaling succesvol is. Zo weet je de webshopeigenaar zeker dat de betaling is gelukt en de bestelling gelijk kan worden verwerkt.
Betalingen zonder gezeur
Een groot voordeel voor webshopbeheerders is daarbij dat Bancontact en iDeal betalingen onomkeerbaar zijn. Bij Paypal is het eenvoudig om een dispuut aan te maken. Ook bij creditcardbetalingen kan een consument een chargeback (terugbetaling) uitvoeren.
Natuurlijk is het belangrijk dat consumenten aankoopbescherming hebben maar je wilt als webshop eigenaar ook wel wat zekerheid. In de praktijk blijkt bovendien dat consumenten nog wel eens onterecht of overhaast een terugbetaling eisen terwijl je nog bezig bent met hun vraag. iDeal en Bancontact geven dus meer zekerheid voor ondernemers dan andere betaalmethoden.
Goedkoper betalingsverkeer
Naast meer zekerheid en een hoge acceptatiegraad profiteer je met iDeal en Bancontact van lage kosten voor transacties. Met name creditcardbetalingen staan bekend als duur, zo ben je als webshopeigenaar zo 2-3% van het transactiebedrag kwijt. Zeker bij een bestelling van een paar honderd euro loopt dat snel op.
Ook een veelgebruikt alternatief voor creditcards, Paypal is een vrij dure betaalmethode waardoor je onnodig omzet verliest aan betaalkosten. Immers de meeste consumenten willen niet extra betalen voor het afrekenen in een webshop. Dankzij de populariteit van iDeal en Bancontact zijn de kosten hiervan echter flink gedaald waardoor je een vast laag bedrag betaald per succesvolle transactie. Zo kost een Bancontact transactie bij payment provider Mollie maar 39 cent, ongeacht het transactiebedrag.
Lokale betaalmethoden
Een lokale betaalmethode zoals Bancontact heeft dus diverse voordelen. Betere acceptatie en bekendheid onder klanten, meer zekerheid dat de betaling niet wordt teruggestort en transacties zijn goedkoper te verwerken. Dit voordeel is niet alleen beperkt tot de Nederlandse betaalmethode iDeal of de Belgische betaalmethode Bancontact maar ook andere landen.
Zo wordt Bancontact ook gebruikt in Oostenrijk en Finland. Fransen kunnen lokaal betalen met Cartes Bancaires, Duitsers met Giropay of Sofort Banking, Polen rekenen af met Przelewy24 en Italianen kunnen aankopen doen met Postepay. Zeker wanneer je een webshop hebt die zich richt op klanten in heel Europa zijn al deze betaalmethoden meer dan de moeite waard. Lees hier meer over buitenlandse betaalmethodes.
Compleet aanbod Bancontact aanvragen met Mollie
Maar hoe kun je al die verschillende betaalmethoden nu eenvoudig aanbieden? De beste optie daarvoor is de populaire Nederlandse internetkassa Mollie. Deze ondersteunt niet alleen het Nederlandse iDeal en het Belgische Bancontact maar ook alle andere genoemde betaalmethoden hierboven.
Bancontact aanvragen: voor iDeal en Bancontact betaal je een vast, laag bedrag van 0,29 tot 0,39 per transactie. Een abonnement is niet nodig. Andere betaalmethoden zoals Creditcards, Paypay, Giropay of Sofort zijn ook beschikbaar maar kosten wel een klein percentage van de transactie.
Bancontact accepteren samengevat
Naast brede ondersteuning voor betaalmethoden kan je Mollie eenvoudig integreren in tal van webshops. Zo is er ondersteuning voor Python, Magento, Woocomerce, Opencart, Prestashop, Shopify en nog veel meer webshopsoftware.
Betalingen krijg je dagelijks gestort op je rekening zonder al teveel vertraging. Mocht een klant een keer ontevreden zijn, dan kan je ook terugboekingen van een iDeal of Bancontact betaling eenvoudig regelen binnen de beheeromgeving van Mollie. Mollie is niet voor niets de grootste internetkassa van Nederland. Enthousiast geworden over Mollie en de mogelijkheden van Bancontact voor je Belgische klanten? Vraag dan hier een gratis Mollie account aan.