Mobiel betalen
Mobiel betalen:
Mobiel betalen is ‘hot’ en er wordt veel over geschreven. Steeds meer mensen betalen hun dagelijkse aankopen met hun smartphone. De introductie van Apple Pay heeft daar een enorme boost aan gegeven.
Op het gebied van mobiel betalen zijn er op het moment verschillende partijen actief. De traditionele partijen zoals de grote Nederlandse banken: ING, Rabo Bank en Volksbank hebben allemaal hun eigen betaal app voor smartphones die werken met Android. ABN Amro is hier in 2020 mee gestopt omdat er te weinig gebruikers waren. Bovendien zijn de kosten voor het bijhouden van de payment app erg hoog. ABN Amro heeft daar nu voor in de plaats Google Pay opgenomen zodat mensen met een Android telefoon weer met hun ABN Amro rekening mobiel kunnen betalen.
Om deze wallets te gebruiken voor mobiel betalen heb je een betaalrekening nodig bij een van de banken. Daarnaast moet je beschikken over een telefoon met NFC en Android 4.4 en hoger.
Het mobiel betalen van de banken werkt eenvoudig en is vergelijkbaar met je contactloze pinpas. Voor bedragen onder de € 50 hou je je telefoon tegen de terminal aan voor de betaling. Afhankelijk van de instellingen van de bank vraagt de terminal af en toe om een pincode en moet de telefoon wel of niet ‘unlocked’ zijn. Je ziet je laatste transacties in de App. Voor een totaal overzicht moet je de mobiel bankieren app openen van je bank. Bij grotere bedragen geef je eerst je pincode in of betaal je met een ‘dubbele tap’: Tappen – pincode ingeven – tappen ter bevestiging.
Voorlopig zijn deze wallets gesloten en kan je geen pinpassen of creditcards van andere partijen opnemen.
Naast de Nederlandse banken zijn er de grote technologie bedrijven zoals Samsung, Apple en Google die een internationale oplossing hebben gebouwd. Deze oplossingen zijn langzaam maar zeker aan het uitrollen naar de verschillende landen in Europa.
Samsung Pay en mobiel betalen:
Samsung heeft deze oplossing in 2015 gelanceerd in Korea en de Verenigde Staten en is standaard geplaatst op de nieuwste smartphones van Samsung. Om gebruik te maken van Samsung Pay moet je een Samsung smartphone hebben vanaf de Galaxy S6 en moet je bank zich hebben aangesloten bij Samsung Pay. Vervolgens kan je eenvoudig aanmelden en je betaal- en loyaltykaarten opnemen in Samsung Pay.
Samsung Pay werkt op alle terminals (niet alleen NFC) en geeft daarmee het grootste bereik om te betalen. Om te betalen maak je op je telefoon een simpele veegbeweging naar boven en je betaalkaarten komen te voorschijn. Je scanned je vingerafdruk en je houdt je smartphone tegen de pinautomaat en je hebt betaald voor kleine en grote bedragen. Je kan je laatste 30 transacties terug zien in de App. Samsung Pay is beschikbaar in Engeland, Frankrijk, Spanje, Zweden en Zwitserland.
Met Samsung Pay kan je ook online en in app betalingen doen.
Apple Pay:
Bij Apple werkt het net even anders want met een iPhone kan je alleen maar betalen als je gebruik maakt van Apple Pay. Apple houdt de iPhone namelijk gesloten voor andere wallets. Om gebruik te maken van Apple Pay heb je een iPhone 6 of hoger nodig en moet je bank zich hebben aangesloten op Apple Pay. Ook hier is registratie eenvoudig vanuit je mobiel bankieren app van je aangesloten bank. Je betaalt door je iPhone tegen de terminal aan te houden en je bevestigt met je vingerafdruk, pincode of face-id.
Apple Pay is aan het uitrollen in Europa en is beschikbaar in Nederland via ING, ABN Amro, Rabo bank en Bunq voor particulieren.
Wil ook zakelijk met Apple Pay betalen dan kan je bij minder banken terecht. Klik hier voor en overzicht van zakelijke rekeningen waar je ook met Apple Pay kan betalen.
Google Pay:
Als laatste in het rijtje heeft Google een eigen betaaloplossing gemaakt. Google Pay is in meerdere landen in Europa beschikbaar waaronder Nederland, België en Duitsland. Google Pay kan je gebruiken met smartphones die werken op Android 5.0 (lollypop) en hoger. Verder werkt de betaling net als bij de andere betaal apps met een contactloze pinautomaat. Google Pay is vanaf 2021 beschikbaar in Nederland. Nu kan je dit al gebruiken met een bankrekening van Bunq en via ABN Amro. We verwachten dat de andere banken snel zullen volgen. Klik hier voor meer informatie over Google Pay via ABN Amro.
Google Pay is ook beschikbaar binnen Apps en online op websites.
Mobiel betalen met een wearable
Je kan tegenwoordig ook betalen met een wearable. ABN Amro heeft dit samen met Mastercard ontwikkelt en met deze oplossing kan je eenvoudig contactloos betalen met een sleutelhanger of horloge. Technisch is het gelijk aan een 2de contactloze kaart van je bankrekening maar dan in een andere vorm. Voor slechts € 0,50 per maand extra loop je nu je huis uit met alleen je sleutels en kan je nog boodschappen doen ook. De betalingen staan direct in je mobiel bankieren app net als met je pinpas. Heel overzichtelijk en eenvoudig.
Kassa en mobiel pinnen op je tablet en smartphone:
Ben je meer op zoek naar informatie over het mobiel accepteren van betalingen? Dat is nu ook mogelijk. Je kan namelijk nu ook eenvoudig pinpas en creditcard betalingen accepteren met je tablet en smartphone. Lees meer over de mobiele kassa