Sofort banking

Wat is Sofort banking en hoe werkt dit ideal alternatief?

In deze blog kijken we naar Sofort banking, het Europese alternatief voor iDeal. Hiermee kunnen gebruikers in heel Europa eenvoudig en veilig online betaling via hun eigen bankomgeving.

iDeal is populair

Sofort bankingiDeal is in Nederland ongekend populair. Een grote meerderheid van alle online betalingen wordt gedaan middels iDeal. Consumenten onderling sturen elkaar steeds meer betaallinks, soms vanuit hun eigen bankapp en soms vanuit een externe app zoals Tikkie.

Ook voor ondernemers is iDeal steeds veelzijdiger inzetbaar. iDeal is het beste bekend als betaalmogelijkheid in een webshop via een payment provider zoals Mollie. Maar tegenwoordig sturen veel ondernemers ook een iDeal link mee met een offerte of factuur, ideaal voor een snelle en foutloze betaling. iDeal heeft echter 1 groot nadeel; het is alleen beschikbaar in Nederland.

Sofort banking, het Europese iDeal

Daarom kijken we in deze blog naar het Europese alternatief voor iDeal; Sofort banking. Sofort banking werkt eigenlijk bijna hetzelfde als iDeal. Klanten kunnen met behulp van Sofort veilig en vertrouwd afrekenen via hun eigen bankomgeving.

Dit is een groot voordeel omdat hiermee betalingen laagdrempelig en veilig zijn voor consumenten. Daarbij is Sofort beschikbaar in 8 Europese landen waardoor het vooral een interessante betaalmethode is voor buitenlandse klanten of Nederlandse klanten bij een buitenlandse banken.

Achtergrond van Sofort banking

Sofort AG was een Duits bedrijf wat online betalingen aanbood. In 2013 is Sofort samen gegaan met de Zweedse bank Klarna onder de naam Klarna Group. Deze bank is ook bekend van achteraf en gespreid betalen functies in Nederlandse en buitenlandse webshops.

Sinds die tijd heeft Klarna bank met Sofort banking flink ingezet op online betalen en een flinke groei gerealiseerd naar bijna 90.000 webshops in 2018. Klarna heeft geen traditionele bankdiensten in Nederland maar concentreert zich volledig op online betalen. Deels door het faciliteren van Sofort banking en deels door eigen betaalmethodes zoals Klarna: achteraf betalen.

Veilig en vertrouwd

Het principe achter Klarna en Sofort banking werkt grotendeels hetzelfde als iDeal. De webshop stuurt de klant door naar een pagina van Klarna die de klant weer doorverwijst naar zijn eigen bank app. Hier kan de klant veilig en vertrouwd in zijn eigen bankomgeving de betaling goedkeuren.

Vervolgens stuurt Sofort een bevestiging van de betaling naar jou en naar de winkelier en wordt de betaling doorgestort naar de webshop. Voor ondernemers is het fijn dat de betaling net als bij iDeal gelijk is bevestigd en dat een betaling niet zomaar teruggedraaid kan worden. Dit geeft de zekerheid die nodig is om een bestelling gelijk te verwerken en te versturen.

Beschikbaar in 8 landen

Het grote voordeel van Sofort is dat het in veel meer landen beschikbaar is dan iDeal. Met name in Duitsland is Sofort banking erg  populair maar ook in Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Spanje, België en Polen kun je afrekenen met Sofort. Ook de Nederlandse bank bunq ondersteunt betaallinks versturen en ontvangen via Sofort.

Daarmee kun je als ondernemer of webshopeigenaar een veel groter publiek aanspreken door Sofort betalingen te accepteren. Zeker wanneer een deel van je klanten uit het buitenland komt is dit zeer de moeite waard. Het voordeel is daarbij dat betalingen net als bij iDeal minder gedoe en onzekerheid kennen dan creditcardbetalingen.

Buitenlandse internetbanken

Deze betaalmethode kan zelfs een oplossing zijn om Nederlandse klanten te bedienen. Er zijn namelijk steeds meer banken zoals N26 en Revolut die hun diensten aanbieden in heel Europa. Deze banken ondersteunen vaak geen iDeal omdat dit een typisch Nederlandse betaalmethode is.

Door Sofort banking te ondersteunen kan je een Nederlandse klant van N26 met zijn N26 rekening met deze betaalmethode laten afrekenen in jouw webshop. De verwachting is dat dit soort banken alleen maar gaat groeien in omzet de komende jaren ten koste van de Nederlandse banken.

Eenvoudig geregeld

Een bijkomend voordeel is dat Sofort Banking met een payment provider zoals Mollie zo geregeld is. Je hoeft niet eens een nieuw contract af te sluiten naast iDeal. Je selecteert simpelweg Sofort banking als actieve betaalmethode waarna klanten ook kunnen betalen met Sofort in je webshop.

Sofort banking is wel iets duurder dan iDeal. Zo betaal je voor elke succesvolle iDeal transactie bij Mollie ongeveer € 0,29. Voor Sofort banking is dit ook € 0,29 maar hier komt nog 0,9% van het transactiebedrag bij. Deze extra kosten worden deels gecompenseerd doordat je meer omzet hebt en meer klanten kunt bedienen.

Alternatieven

Het is daarbij ook zeker de moeite om te kijken naar andere iDeal en Sofort alternatieven. Zo is bijvoorbeeld Bancontact erg populair in België. In Oostenrijk betaald men dan weer liever met EPS en in Frankrijk gebruiken ze vaak Cartes Bancaires. In Duitsland blijft Sofort banking het meest populair maar wordt ook concurrent Giropay regelmatig gebruikt.

Al deze betaalmethoden zijn standaard beschikbaar in je Mollie account wanneer je een iDeal contract afsluit. De meeste betaalmethodes zeggen je misschien weinig. Maar zeker als je wel eens wat verkoopt over de grens of je richt op vooruitstrevende gebruikers met een buitenlandse bankrekening zijn deze betaalmethodes de moeite waard.

Sofort Banking samengevat

Sofort banking heeft dezelfde voordelen als iDeal; klanten betalen vanuit hun veilige en vertrouwde bankomgeving en de ondernemer heeft zekerheid dat het bedrag ook echt betaald is. Daarbij is Sofort wat internationaler georiënteerd dan iDeal maar ook interessant voor Nederlanders die bankieren bij een innovatieve bank als N26 en Revolut.

Sofort banking is iets duurder om te accepteren dan iDeal maar geeft wel het bekende betaalgemak aan je buitenlandse klanten. Bovendien is het goedkoper dan andere alternatieven zoals creditcards en Paypal. Bij een creditcard loop je ook nog het risico dat een betaling wordt betwist.

Wil je meer weten over het accepteren Sofort? Bekijk dan de Payment Service Provider Mollie waar je Sofort banking en vele andere betaalmethoden kunt accepteren.