Zakelijke rekening openen

Zakelijk rekening openen: Grote banken zijn duur

zakelijke rekening openenWil je een zakelijke rekening openen dan kom je er al snel achter dat zakelijk bankieren duur is. Privé kun je voor een paar euro in de maand zonder beperkingen bankieren. Zakelijk betaal je echter bij banken zoals ABN AMRO, ING of de Rabobank minstens 10 euro per maand. Daar komen bovendien nog veel extra kosten bij.

Zo rekenen deze banken kosten voor elke transactie die je maakt met je zakelijke rekening. Je leest het goed – elke overboeking die je doet kost extra geld – meestal rond de 15 cent per transactie. Ook incasso’s, extra passen of een extra (spaar)rekening kosten meestal een extra bedrag. Daarmee ben je al snel tientallen euro’s per maand kwijt aan een zakelijke rekening openen als kleine ondernemer.

Zakelijk rekening openen: Ondernemers niet gewaardeerd

Het gekke is dat je ondanks die hoge kosten ook nog minder service krijgt. Zo is bijvoorbeeld de zakelijke SNS app veel beperkter dan de particuliere app en krijg je bij de ING bijvoorbeeld minder rente op je zakelijke spaarrekening. Je krijgt dus ook nog eens minder service dan particulieren terwijl je al veel meer betaald.

De voornaamste reden hiervoor is dat grote banken ondernemers niet waarderen. Ze vinden kredieten verstrekken aan ondernemers vaak te risicovol. Ook hebben veel ZZP’er vaak weinig budget voor extra diensten zoals verzekeringen waar banken goed aan verdienen. Daar staat tegenover dat er wel meer aansprakelijkheidsrisico’s en frauderisico’s zijn bij een zakelijke rekening.

Kleine banken denken wel mee

zakelijke rekening openenHoewel een zakelijke rekening voor een bank iets meer kost door wettelijke controles en verplichtingen zijn de prijzen bij grote banken wel erg hoog. Het is duidelijk dat de grote banken liever wat graaien bij een hardwerkende ondernemer dan die te steunen met goede service en bruikbare dienstverlening.

Gelukkig zien kleinere banken wel in dat ondernemers de motor zijn van de economie. Online banken zoals Knab en N26 rekenen geen overdreven hoge kosten voor een zakelijke rekening openen. Ook is de functionaliteit en service voor ondernemers en particulieren hetzelfde. Techbank bunq is weliswaar iets duurder maar geeft ondernemers een hoogwaardig pakket aan diensten.

3x een zakelijke rekening openen voor minder

Hieronder bekijken we het zakelijke aanbod van bunq, Knab en N26 in detail. Belangrijk om te weten is dat dit alle drie online banken zijn, dit betekend dat ze geen kantoren of geldstort automaten hebben. Als geld storten noodzakelijk is voor je onderneming kom je helaas niet uit onder een zakelijke rekening openen bij een grote, dure bank.

De service van deze banken is overigens wel prima. Ze zijn alle drie 7 dagen per week te bereiken per chat of telefoon en soms via beide methoden. Daarnaast vallen al deze banken netjes onder het Europese depositogarantiestelsel. Daardoor is de je (spaar)geld tot € 100.000 gedekt in het geval van een faillissement.

Allround zakelijk bankieren bij Knab

Voor wie gewoon op zoek is naar een volwaardige zakelijke bank zonder teveel kosten kiest het beste voor Knab. Bij Knab krijg je voor 6 euro per maand (tijdelijk 3 euro per maand) een compleet zakelijk bankpakket op bedrijfsnaam met 5 betaalrekeningen, spaarrekeningen, iDeal en een betaalpas. Ook kan je optioneel een creditcard aanvragen die is inbegrepen in het pakket.

Fijn is dat je bij Knab 1000 transacties per jaar gratis krijgt, deze zijn ook inbegrepen in het pakket. Doe je meer dan 1000 transacties dan betaal je hiervoor een laag, vast bedrag van 10 cent per transactie. Knab kent verder geen extra kosten alleen een optionele boekhoudkoppeling kost 1,50 per maand extra.

Voor zelfstandige ondernemers

De App en website van Knab zijn eenvoudig en voorzien van alle essentiële functies. Een mooie toevoeging is dat je met de Knab app ook zakelijke iDeal betaallinks kan sturen, voorzien van een eigen bericht of een bijgevoegde factuur. Dit maakt Knab een van de beste opties voor goedkoop een zakelijke rekening openen.

Het is belangrijk om te weten dat Knab momenteel alleen ZZP’ers of eenmanszaken accepteert en B.V.’s met maximaal 1 bestuurder. Dit in verband met de steeds strengere anti witwas en fraudewetgeving waaraan kleinere banken soms moeilijk kunnen voldoen. Val je echter onder de acceptatiecriteria dan is Knab de voordeligste keuze voor een volwaardige zakelijk bankpakket.

Gratis zakelijke rekening openen bij N26

zakelijke rekening openenBij online bank N26 kun je volledig gratis een zakelijke rekening openen, wel met wat beperkingen. Standaard krijg je bij het N26 Business pakket een betaalrekening, een pinpas en zelfs een gratis debit Mastercard. Dit is een creditcard die werkt als een pinpas zonder kredietlimiet, ideaal voor starters. Internetbankieren kan via de fijne N26 app of de N26 website.

Je betaalt verder ook geen extra kosten voor transacties en je kunt 5x per maand gratis geld opnemen. Nadeel van N26 is dat het alleen geschikt is voor ZZP’ers en dat de rekening op eigen naam komt te staan en niet op je bedrijfsnaam. Ook ontbreekt iDeal ondersteuning waardoor je online aankopen alleen kunt afrekenen met de debit Mastercard.

Voor ZZP’ers en op reis

De rekening is wel expliciet geschikt voor zakelijk gebruik wat fijn is omdat veel banken zakelijk bankieren op een privé rekening verbieden. We raden dit dan ook sterk af. N26 is daarmee vooral de ideale keuze voor kleinere ondernemers die niets meer willen dan hun zakelijke en privé uitgaven gescheiden houden.

Daarnaast kan een zakelijke rekening openen bij N26 interessant zijn voor wie vaak op zakenreis is. De N26 Mastercard is namelijk aanzienlijk goedkoper in gebruik dan een ‘echte’ creditcard en kent ook geen wisselkoersopslag. Ideaal dus voor erbij naast bijvoorbeeld een Knab rekening als je vertegenwoordiger of internationaal ondernemer bent.

Groen bankieren bij techbank bunq

Bunq is een kleine bank die zich vooral richt op innovatie. Zo zit de bankapp vol met vernieuwing en unieke functies. Voorbeelden zijn BTW reserveren, meerdere pincodes per pas, virtuele creditcards en een zeer geavanceerd incasso-, pas- en betalingsbeheer. Naast technologie zet bunq de laatste tijd steeds sterker in op duurzaamheid.

Zo kun je bij bunq met freedom of choice zelf bepalen in welke sectoren of branches jouw beschikbare saldo wordt geïnvesteerd. Ook kan je met bunq Business Supergreen een zakelijk bankpakket openen wat co2 compenseert is. Bij dit bankpakket plant bunq een boom voor elke 100 euro die je uitgeeft met 1 van je betaalpassen.

Uitgebreid maar duur

De bunq pakketten zijn bovendien erg uitgebreid, zo krijg je standaard 25 betaalrekeningen en heb je keuze uit 3 passen. Je kunt hierbij naar wens pinpassen en debit creditcards combineren en je krijgt ook nog 5 virtuele creditcards voor online aankopen. Ook kun je standaard zakelijke betaalverzoeken sturen en zelfs een zakelijke betaalpagina maken waar mensen niet alleen met iDeal maar ook met creditcard kunnen afrekenen.

Het nadeel van al deze functies en mogelijkheden is de prijs. Zo kost een bunq Business pakket standaard 10 euro per maand, wil je co2 compenseren met Supergreen betaal je 20 euro per maand. Daar bovenop komen net als bij de grote banken ook nog kosten per transactie. Daarmee kost een zakelijke rekening openen bij bunq ook snel tientallen euro’s per maand maar daar krijg je in ieder geval wel wat voor terug.

Zakelijke rekening openen samengevat

Samengevat zijn er genoeg betaalbare alternatieven voor een zakelijke rekening openen zolang contant geld storten geen noodzaak is. Vooral het aanbod van Knab is erg interessant. Waarom tientallen euro’s per maand betalen bij ING of de Rabobank voor 1 rekening als je bij Knab voor 6 euro per maand 5 rekeningen krijgt, het eerste jaar zelfs maar 3 euro.

Bunq en N26 zijn meer gericht op een specifieke doelgroep maar toch ook interessant. Vooral hele kleine ondernemers of freelancers kunnen met N26 goedkoop bankieren zonder de voorwaarden van hun privé rekening te schenden. Bunq is tot slot een leuke optie voor wie best wat meer wil betalen voor een zakelijke rekening maar daar dan ook wel wat functionaliteit voor terugverwacht. Klik hier voor meer zakelijk rekening openen.